Nieuws

Hieronder vind je de laatste nieuwtjes…

Overzicht 2016

2016 – Het jaar waarin dingen anders gingenkerstkaart

Yes, 2017 is begonnen! Ten eerste: de allerbeste wensen voor iedereen! Ik hoop dat al jullie dromen voor dit jaar uit mogen komen, sportief, persoonlijk, werkgerelateerd…of waar je dan ook maar van droomt!  Voor mij is 2017 ook een beetje een nieuwe start. De laatste maanden van 2016 werden gedomineerd door werk en wel heel veel balletjes in de lucht. Maar goed…daar wordt je groot van toch? Even de tijd nemen om op te schrijven wat er dit jaar allemaal gebeurd is en waar ik dankbaar voor mag zijn! Let op…lang verhaal op komst!

Read the rest of this entry �

Dance your PhD

OveriHoe leuk is het om je hobby en werk te combineren?? Onderstaande video laat zien wat ik in het dagelijks leven als bioinformaticus onderzoek. Samen met 4 studenten uit mijn paaldanslessen heb ik laatst deze video gemaakt voor de “Dance your PhD”  wedstrijd van Science magazine. Het doel was om in dans uit te leggen waar je promotie onderzoek over gaat. Nou, of dat gelukt is mag je zelf oordelen, wij hebben in elk geval heel veel lol gehad met het maken van deze video!

Overige inzendingen en winnaars zijn te vinden op de website van Science magazine. Overigens vind ik zelf de winnaar in de biologie categorie leuker dan de over-all winnaar…check it out!

2015 in vogelvlucht

Nou moe, dit jaar ging echt zo snel voorbij dat ik bijna niet kan geloven dat we alweer in december zitten. Nu is de temperatuur buiten ook zodanig dat je bijna denkt dat het september is, maar toch staat hier de kerstboom en is het tijd om weer eens te bedenken (en op te schrijven) wat er dit jaar allemaal weer is voorgevallen! Het was wederom een druk, vreemd, maar ook bevredigend jaar…komt ie…

Januari
Het jaar begon goed met lesgeven en wat speciale optredens. Zo mocht ik met mijn paal komen opdagen tijdens de wintershow van turnvereniging Ypsilon uit Doetinchem.  grappig, want in hun turnhal heb ik nog wedstrijden geturnd. De show zelf vond plaats in het nieuwe deel van het complex en kende heel wat afwisseling, waaronder rhonrad turnen…goh, dat is toch ook wel leuk! Ik had een herkansing nodig voor de act die ik gemaakt had voor een ander optreden dat een beetje de mist in ging (zie mijn verslag van 2014!). Maar nu kreeg ik zelfs 2 kansen, want er was een ochtend en een middag show. En ja hoor…eindelijk ging alles wel zo’n beetje goed en had ik eens een mooiere act gedaan op een Xstage (iets wat vrij lastig is op die dingen. Nieuwsgierig? Hier is de video:

Een week later gingen Michel en ik met de cube op stap, want we waren uitgenodigd voor optredens in het Limburgse Echt. Ik geloof dat het ging om een nieuwjaarsfeest van een groot bedrijf met vooral veel Poolse medewerkers. Ze hadden 3 cube acts gevraagd, dus dat was nog aanpoten want ik had er eigenlijk 2. Maar met wat improvisatie en vooral vertrouwen op routine kwamen er toch 3 uit. Een van de acts was onze Franse act die we wat omgebouwd hadden naar cowboy western thema want zo zag de rest van de zaal er ook uit! Alleen jammer dat het publiek het volgens mij helemaal niet interessant vond 🙁 Ook kregen we een deel van de cube niet uit elkaar en was het flink passen en meten om het ding half in elkaar toch in de auto te krijgen! Gelukkig was Fred van danspalen.nl bereid om er eens naar te kijken en hij had de cube zo gemaakt…thanks!

In de tussentijd ging werk natuurlijk gewoon door, probeerde ik de trainen voor andere acts, liep er een nieuwe tissu cursus, etc. Wel een goed begin van 2015 dus!

Februari
Op 8 februari vond er een heel speciale show plaats waar ik heel dankbaar voor ben dat ik daar onderdeel van mocht zijn. Om geld op te halen voor de hele nare ziekte Cystic Fibrosis had mijn dansdocente Charlotte een hele voorstelling genaamd Dance4AIR in elkaar gezet. Samen met mijn contemporary mede-dans-studenten mocht ik ook de vloer op…en ook leuk…ook boven die vloer optreden in zowel mijn cube als tissu. Meestal doe ik solo acts en gaat men dan weer over tot orde van de dag (of het feest ofzo), maar nu waren de acts echt onderdeel van iets veel groters. Het rennen en omkleden was wel hilarisch, maar ik ben echt blij met de kleine bijdrage die ik ook heb mogen leveren daar!

Natuurlijk moest er ook gewoon gewerkt worden en om wat over bepaalde onderwerpen bij te leren vloog ik voor 2 weken naar Rome om  te werken op de Sapienza University. Met mijn nieuwe kennis van antibodies zal ik jullie niet vermoeien want dat is waarschijnlijk niet waarom je dit verhaal leest. Maar natuurlijk kon ik niet naar Rome zonder even wat bekenden op te zoeken. Uiteindelijk heb ik 3 verschillende studio’s gezien! Samen met Michel ging ik op Valentijnsdag op zoek naar de Monkeylab studio iets buiten de stad omdat Shaina Cruea daar langs zou komen voor een workshops…hoe toevallig! (en hoe lief dat mijn vriendje dat okee vindt op Valentijnsdag). Dat was gezellig, en ik mocht later die week ook terugkomen om zelf even te trainen, erg fijn! Daarnaast was ook de Russische poletricker Dmitry Politov in Rome in de Gotha Studio. Dus ook daar moesten we heen, en dat betekende de busroute helemaal naar de andere kant  van de stad. Die studio zit echt op de meest onlogische plek in de kelder van een huis, maar de palen waren prima en jeetje…wat die kerel allemaal wel niet verzint! Helaas moest ik Michel na een paar dagen gedag zeggen, maar ik moest ook wel gewoon werken en leren. En  trainen, want rond die tijd moest het videootje voor de voorrondes voor het NK paaldansen opgestuurd worden. Ik was dus bezig met de 2
minuten act, wat eigenlijk nog lastiger is dan 4 minuten! In studio nummer 3, Vertical Dolls wist ik de video te maken…oeff…! (mocht je nieuwsgierig zijn, hier is die video die ik dus opgestuurd had, 2 minuten van de normale lange versie)

In diezelfde studio heb ik ook gezellig samen met Valeria getraind en zelfs ook nog een paar lessen kunnen geven. Het was ook tijd voor PoleArt Italy, de wedstrijd waar ik wel voor gevraagd was maar uiteindelijk niet aan mee mocht doen (?). En dankzij de livestream van PoleRanking konden we mooi de wedstrijd volgen na onze training, relaxed! Verder was mijn tijd in Rome eigenlijk erg leuk, de Italiaanse mannen op het lab vonden mijn hobby wel interessant, de sinaasappels aan de boom waren net rijp, en Rome is natuurlijk prachtig. Alleen jammer van de ruziënde buren in mijn hotel!

Maart
Maart begon goed met een bezoekje aan de ultieme inspiratie voor een artiest, Quidam van Cirque du Soleil draaide in Rotterdam. Dat werd een leuk familie uitje dus! Het weekend erop kwam onze Peruviaanse vriendin Patty naar Nederland en bezochten we oa de paaldanswedstrijd Beat Gravity waar wat studenten van mij aan meededen. Ik had een tijdje geen wedstrijden in NL gezien, maar jeetje…dat is wel booming business hoor. Elke categorie had veel inschrijvingen en het publiek was ook flink toegestroomd! En ja, mijn leerlingen deden het ook prima! In Maart was ik ook uitgenodigd op een eiland dat ik nog nooit gezien had, Mallorca! Jaja, ook daar hebben ze paaldanstudio’s! Er wordt in Zuid Europa een soort wedstrijden cyclus georganiseerd en in eerste instantie zou ik daarvan 1 ronde jureren en daarbij werden workshops georganiseerd. Kortom, ik mocht naar Mallorca, wat wel fijner en warmer was dan op dat moment in NL. Ik heb een beetje van de stad en omgeving kunnen zien, mooi! De wedstrijd vond plaats in het plaatselijke Hard Rock cafe, erg cool! De workshops waren ook prima, de meiden daar werken hard, erg leuk dus! Ook deed ik nog een poging om zelf te trainen voor zowel het NK (toen ik op Mallorca zat kreeg ik het berichtje dat ik me als eerste had geplaatst, yay!) maar ik moest ook wat voorbereiden voor Pole Theatre UK want ook daaraan mocht ik meedoen! Wooeps, 2 wedstrijden in 2 weken! Gelukkig hadden ze in Mallorca’s studio dus aerial silks hangen voor mijn ideetje met de doeken en de paal.

April
Goh,…nu ik in mijn agenda terugkijk naar de activiteiten tussen half maart en eind april zie ik dat er opvallend weinig in staat! Nouwja, naast werk, aardig wat privates, wat familie dingen en heel veel trainen dan. Ik had het expres een beetje rustig gehouden want ik wilde het NK wel echt heel graag goed doen. Over mijn ervaringen en motivatie om deze wedstrijd mee te doen heb ik een andere blog geschreven (zie hiernaast onder events), maar het kwam erop neer dat ik eigenlijk constant dingen in het buitenland had gedaan en nu graag eens wilde kijken hoe het ervoor zou staan in eigen land. En daarbij kwam dus dat de steeds meer arty-wedstrijd mij niet altijd op het lijf geschreven zijn. Dus wilde ik graag weer eens kijken hoe het zat met de polesport kant. Nou…dat heb ik geweten dus. Je hebt zo ongeveer een doctoraat nodig om alle regels te snappen! Ik probeerde de Code of Points te zien als een uitdaging en daarmee toch nog een mooie act neer te zetten. Dat ik daarvoor heel veel extra rug lenigheid moest trainen was een (letterlijk) pijnlijke bijkomstigheid. Op zondag 26 april was het dan zo ver. Het NK waarop ik zou kunnen zien hoe ik (en de rest van NL) de regels zouden handelen. Zoals gezegd heb ik een aparte blog geschreven van deze lange en enerverende dag. 10 uur smorgens aanwezig zijn terwijl je zelf pas savonds laat hoeft op te treden is niet heel bevorderlijk. Maar het hele gebeuren was wel goed en groots georganiseerd (grote zaal, publiek, podium etc). Mijn act ging niet geheel perfect, maar was dus wel genoeg voor de 1ste plek, dat was dan wel weer leuk! Achteraf gezien bleek wel dat ik nog heel wat punten had laten liggen in de compulsory section..maar ook dat de jury erg weinig snapte van mijn oefening…woeps! Nouwja, voor 2 weken kon ik de IPSF code even vergeten.

Mei

Ik moest namelijk mijn act voor PoleTheatre af krijgen! Dat was wel een uitdaging… ook omdat ik een idee had met mijn doeken en die kon ik niet ophangen op de plek waar ik normaal train. Gelukkig bracht Nienke in Enschede wel een uitkomst en ik ging met mijn doeken en achtergrond decor een paar keer op en neer naar het noorden. Omdat ik dus teveel spullen had om te vliegen besloten mijnlover en ik om eens de trein-experience naar Engeland te doen. Dat betekende ‘s avonds naar mijn ouders in het Zuiden om de volgende ochtend vanaf daar door te rijden naar Calais. Dat bleek een hele goede zet te zijn, de trein is echt relaxed! Als je te vroeg bent kun je met een eerdere trein mee, je kan vanalles meenemen (tenminste, over mijn decorstukken werden geen vragen gesteld), en je kan rond lopen tijdens de korte overtocht. 1 nadeel…aan de kant moet je wel links rijden. Gelukkig deed Michel dat met zijn spiekbriefje prima en we kwamen veilig en wel in Hatfield aan. Het is niet bepaald een spannende stad en nadat we ingecheckt hadden in het Travelodge hotel waren we snel uitgekeken. Op vrijdag was ik de eerste aanwezige tijdens de rehearsals want ik wist dat het ophangen van het doek nog wat problemen zou kunnen geven. Maar gelukkig had de organisatie wel gekkere dingen gedaan en hing alles prima. De doorloop ging best prima en daarna hadden we weer vrije tijd tot de wedstrijd de volgende dag! Een groter verschil tussen wedstrijden kun je je niet voorstellen. Het NK was zo strak met regeltjes en weinig origineel, Pole Theatre stond bol van de creativiteit en bijzondere ideeën! In de verschillende categorieën mag iedereen doen wat hij/zij wil op dat podium en daar wordt dan ook gebruik van gemaakt. Mijn act, over het verstrikt raken in je eigen gedachten,  ging vrij goed, op een klein stukje op de static pole na dan. Maar ik was best tevreden, vooral omdat ik ook weer eens iets heel anders had kunnen doen. Daarnaast was het gewoon heel gezellig met allerlei oude bekenden in het publiek en onder de deelnemers. (en UK publiek is heel enthousiast). Nieuwsgierig naar de act, hier is de video:

Per categorie werd een winnaar bekend gemaakt, en bij mij in de drama categorie won Sarah Scott, die vooral een act met veel technieken liet zien. Niet direct mijn favorietje bij ons. Maar overall wonnen Sarah en Veronica uit Brussel met hun hilarische comedy slow-motion kung-fu routine, superleuk! Daarna was het laat en had iedereen nog honger dus overvielen we een Mexicaans restaurant en overtuigden we ze ervan nog even open te blijven. Goede zet want uiteindelijk zaten er zo’n 25 deelnemers binnen die allemaal honger als een paard hadden, gezellie! Op de zondag moesten we alweer terug, maar niet zonder een workshop te doen in het xpole development Centre en daar werd me stiekem ingefluisterd dat ik alsnog 2de was geworden op zeer kleine afstand…ok, daar is mee te leven. Leuke ervaring dus!

Eenmaal terug in NL moest ik weer even flink omschakelen want op 13 mei mocht ik acts verzorgen tijdens de show van Vocal Chord. Deze 4 mensen vormen een zanggroep en brengen lichte opera en popmuziek in een modern jasje. Erg goed, en ik mocht in het theater in Heerlen zowel tissu als cube acts brengen. Ik hou van theaters en dat in Heerlen is super, goede backstage, duidelijke automatische trekkenwand (is fijn met een cube), grote kleedkamers, etc. En ik kon tussendoor nog een bezoekje brengen aan de grootste carnavalswinkel van NL, want die zit natuurlijk ook in Limburg. De shows gingen prima, erg bijzonder om met deze getalenteerde mensen te mogen werken! Grappig genoeg moest ik dat weekend erop weer naar Heerlen, maar nu om paaldans workshops te geven tijdens het bootcamp van Wante sport. Ook grappig, vooral om weer eens heel andere mensen te zien! Datzelfde was ook het geval tijdens het PoleDenzz kamp 2 weken later. Dat laat toch zien hoeveel de sport gegroeid is. De rest van mei werd in beslag genomen door privates, werk, een conferentie en nog een geslaagde Everything Aerial dag.

Juni/juli
Intussen was ik bezig met de voorbereidingen voor de volgende wedstrijd, het WK in Londen. Een familie vakantie op Corfu onderbrak mijn trainingsschema. Dat is natuurlijk wel een beetje een luxe probleem, maar ik kon het niet laten om te stretchen aan het zwembad (zie foto) en op Corfu de enige paaldansstudio op te zoeken.

We maakten vrienden met de docenten daar, die in de zomer haast niks te doen hebben omdat iedereen op Corfu in het toerisme werkt in de zomer en dus niet komen trainen. We hadden alle tijd, en alle lol in de studio dus. Daarnaast was het een vakantie die begon met wat stress ivm een lastminute opdracht voor een programma op mijn werk. Het kwam erop neer dat ik ook vaak met laptop in de schaduw te vinden was… maar och, ik heb ook veel van het eiland kunnen zien, en Corfu is erg lief en mooi! Terug in NL draaide ik nog een tissu cursus en stond (naast het WK) heel veel tijd in teken van de voorbereidingen op de shows die ik ging organiseren in juli. Elk jaar doen mijn leerlingen op het sportcentrum en ik een afsluitende show, maar die groeide nogal uit zijn jasje. Dus we gingen op zoek naar een betere locatie. Maar als je ergens 200 man kwijt kunt, kun je meestal niet zomaar palen neerzetten…dat betekent een hele truss en hoge palen huren. Woeps…daarnaast zat ik al een tijdje met het idee te spelen om voor heel NL eens een grote show neer te zetten. Die twee dingen gecombineerd leverde het Terra Vita/ Pole Evolution weekend op. Eerst een shownight met mijn leerlingen ineen echt theater, en de dag erop een grote show met de beste studio’s van NL. Whow…dat was nogal wat. De voorbereidingen waren in januari al begonnen, maar juni stond natuurlijk in het teken van alle laatste contacten leggen, lichtplannen schrijven, muziek verzamelen, films maken, acts oefenen…etc. Veel maar wel ontzettend tof. En ik moet ook zeggen dat het me qua organisatie niet tegen viel, maar dat kan ook zijn omdat ik zoveel goede hulp had! Anyway, ik kan eeuwen doorschrijven over hoe leuk het was, maar ik heb ook hier al een verslag van gemaakt…(zie hiernaast Pole Evolution & Terrsa Vita) De shows waren dus begin juli, daarna moest ik echt heel hard omschakelen naar wedstrijd modus want het WK kwam er aan! Maar voordat dat zo ver was had ik nog 1 heel speciaal optreden samen met Vocal Chord in het openlucht theater in Valkenburg.Dat was wel heel bijzonder, de grotten daar hebben een natuurlijk amfitheater en daar zongen zij hun normale repetoire en verzorgde ik 4paaldansacts. Het Limburgse publiek werd per act enthousiaster! En voor mij was het een mooie ervaring en conditie training voor het WK. Na deze optredens was het echt even oogkleppen op voor het WK. Wederom gingen we op weg met de trein naar Engeland, echt London deze keer. We moesten wel met de auto vanwege de rest van onze vakantieplannen, maar het was helemaal niet erg om weer de tunnel te doen. Ook van het WK en de daaropvolgende reis had ik al een verslagje geschreven. Maar nu is het een paar maanden verder en weet ik eigenlijk nog niet zo goed hoe ik het hele WK moet samenvatten. Ja, het is groot, veel deelnemers, veel landen en categorieën, een super uitgebreid reglement, en een goede stage met licht etc om op te performen. Maar er was ook nogal wat wat niet klopte voor mijn gevoel, waaronder inconsistentie in de jurering. En ik vond de hele accommodatie gewoon een beetje jammer voor de sport. Het kan zo mooi zijn, maar ik hoef niet nog eens terug naar Crystal Palace (wat werkelijk 100x mooier klinkt dan het was). Anyway, ben wel heel blij dat ik daar 7de ben geworden in de finale, heel veel meer had er ook niet ingezeten. Wat ik vooral nu onthouden heb was de opluchting toen ik weer een act zonder regels mocht gaan maken! Van de rest van onze reis en avonturen in begin augustus vind je een verslag hiernaast onder de afgelopen evenementen. Samengevat hebben we een rondreis gedaan vanaf het WK in Londen, naar Disneyland Parijs, via Thonon en Evian onder het meer van Geneve, naar Interlaken in Zwitserland, naar Stuttgart voor de Vertical Arts show. Voor dat laatste hebben we bijna 3 weken de cube achterin de auto gehad (onder de tent enzo). Stuttgart was echt geniaal leuk met allerlei mensen, maar wel heet…zowat 40 graden! De afsluiter was een bezoekje aan Europapark! (lees meer hiernaast onder “WK en Europatour”.)

Augustus

Terug van vakantie en de shows in Stuttgart hadden we in NL meteen wat afspraken, waaronder het huwelijk van Ilse en Lex aan zee. Supermooi natuurlijk, en dat kon ook niet zonder paaldansen dus kwam er een optreden van wereldkampioene Natalia Tatarintseva. Ook met workshops natuurlijk de dag erop…leuk! Ook ben ik in augustus nog afgereist naar Zurich voor workshops bij Mystique poledance studio. Ik was hier al eens geweest en stond toen al verbaasd van de dedication van de Zwitserse meiden. Nu was het helaas wat rustiger ivm een feestweekend in Zwitserland. Niet zo handig gepland van mij, maar het kon niet anders. Toch was het wel leuk en altijd fijn om daar te zijn. In augustus ben ik dus maar ergweinig in NL geweest…

September

Want eind augustus ging mijn overzeese avontuur in de USA van start. Ik had dit jaar PoleCon gemist, maar had besloten om in plaats daarvan eens naar Pole Expo te gaan. Maar natuurlijk niet om eerst weer op bezoek te gaan in mijn favo stad New York! Naast het feit dat ik zo goed mogelijk gebruik wilde maken van alle lessen bij Body & Pole zou ik ook les gaan geven. Nou, dat viel een beetje tegen ivm nieuwe verzekering regels…ik mocht gewoon geen les geven en had geen kans om een andere verzekering te regelen daar! Kortom, ik heb wel een week getraind maar heb eigenlijk niks terug kunnen doen, jammer! (sommige mensen zouden zeggen dat het handig is, maar ik voel me nu eenmaal graag nuttig). Ik heb wel zo’n 3/4lessen per dag kunnen doen steeds, wat wel heel goed hielp voor mijn voorbereidingen voor de wedstrijd tijdens Pole Expo! Daarnaast was het bijna hilarisch om bij Shaina in haar mini appartement te verblijven en bij te kletsen met Sam (die ik de maanden ervoor al 2x had gezien in andere werelddelen). Ook ging ik nog even op bezoek bij Heather in Philadelphia, precies op tijd om ook mee te doen met hun zomerparty in de achtertuin. Lachen want daar kwamen allemeiden op af die ik nog van zomerkamp kende! Ook had ik de kans om rustig in haar studio de puntjes op de i te zetten voor mijn act. En toen was het tijd voor Las Vegas…het paaldans event van het jaar! Ik was nog nooit in Vegas geweest, maar OMG…wat een stad! De hele Expo vond plaats in het Hard Rock Hotel, maar ik sliep bij Yukari om afentoe ook weg te kunnen van de  gekte. LAs Vegas is buiten de strip eigenlijk een opvallend saaie stad. Ik moest dus wel elke dag op en neer tussen haar huis en het hotel, en het was vrij irritant dat ik bepaalde faciliteiten in het hotel niet kon gebruiken, maar gelukkig werd ik afentoe geadopteerd door vrienden zodat ik bv wel op hotel kamers even kon douchen. Verder begon de Expo met de Pole Classic wedstrijd waar ik aan mee mocht doen en verdorie nog 2de werd ook! Wat een vette stage was dat zeg! Groot, al het licht wat je kan bedenken en supergrote mooie kleedkamers met screens zodat je ook nog kon volgens wat er on stage gebeurde. Ik wil alle wedstrijden wel zo hebben! Mijn act is denk ik mijn favorietje van de laattse tijd, het nummer My Love van Kovacs is zo vet en ik had ook eens geïnvesteerd in een goed kostuum wat supermooi uitkwam…dus ben wel happy hiermee!

Gelukkig was de wedstrijd wel het eerste event, want na alle workshops die ik geboekt had tijdens de volgende dagen had ik nooit meer zo op de podium kunnen staan! De rest van Pole Expo was heel bijzonder. Niet alle workshops vond ik even goed, maar heb wel weer wat geleerd als docent (vooral ook wat je niet moet doen), en heb vooral ook heel veel mensen gesproken en gezien. ‘s Avonds had ik de kans om naar een paar fantastische shows te gaan, waaronder O van CdS en de Beatles Love, ook van CdS met Yukari erin. De strip is verder echt over the top fout, mega gebouwen, lichten, drukte, ik zou er niet heel lang kunnen blijven. Het allerleukste van de hele Expo kwam eigenlijk aan het einde toen alle polesterren zich verzamelde in Shine fitness voor een mega polejam. Stel je voor dat je al je idolen bij elkaar in 1 ruimte hebt, en ze gaan elkaar dingen leren! Echt polejam 3.0! De terugreis werd nog een avontuur want ik had een redeye vanaf Las Vegas die smorgens  in NYC aankwam. Maar ik had niet genoeg tijd om naar de stad te gaan, dus had ik een daytime hotel geboekt waar ik de hotelkamer en de gym onveilig heb gemaakt. ‘s Avonds vloog ik weer AirBerlin terug naar Dusseldorf waar ik eerder aankwam dan mijn ontvangstcommitee! Ik was natuurlijk wel weer superblij om terug te zijn in NL want ik ga altijd alles en iedereen hier missen. Wel gek dat het echt 25 graden kouder was ineens! Met jetlag heb ik vervolgens 2 dagen later een leuk paaldansoptreden mogen doen tijdens een benefiet avond voor het Marikenhuis hier in Nijmegen. Ik was het verassings object tijdens de veilig en ben vervolgens 3x geveild voor een leuke opbrengst!
Datzelfde weekend, nog steeds met jetlag, mocht ik voor een 3de keer optreden met VocalChord. Deze keer in het Belgische Lummen waar ze een beetje gek stonden te kijken van paaldansen, maar ik uiteindelijk toch nog een staande ovatie kreeg voor wat ik had gedaan.

Oktober

Terug in NL en terug in een enigszins normaal ritme moest ik allerlei gemiste uren inhalen. Veel drukte op mijn werk dus. Tegelijkertijd had ik de eer om eenpaar docenten aan de TU in Eindhoven op te leiden tot paaldansdocent. Goed dat zij hun opleiding zo serieus nemen ipv gewoon maar wat te doen (wat helaas in NL ook veel gebeurd). Tussendoor probeerde ik wel weer de volgende act in elkaar te zetten want er kwam weer een wedstrijd aan (nog een? jaa…) Eindelijk kreeg NL haar eigen PoleArt wedstrijd. En ondanks dat ik al zoveel wedstrijden had gedaan wild eik daar toch wel graag bij zijn! Op 17 en 18 oktober werd in Hilversum de Nederlandse versie van PoleArt georganiseerd. Het idee was dat je je in de nationale wedstrijd op zaterdag kon plaatsen voor de internationale op zondag, maar in mijn categorie waren zo weinig deelnemers dat we ons toch al allemaal plaatsten. De zaterdag werd zo een klein beetje een generale repetitie, maar wel voor een uitbundig publiek! Helaas ging toen mijn act niet zo soepel en moest ik genoegen nemen met een 2de plaats. Zondag ging het lekkerder en eindigde ik toch als 1ste…yay! Kan ik toch zeggen dat ik een poleart titel heb gehaald, niet echt iets wat ik nog verwacht had. Maar ik zie ook wel dat het niet de allergrootste wedstrijd was…. PoleArt NL moet nog wel een beetje bekender worden…. Deze act vond ik  trouwens wel vet om te doen omdat alles weer mocht, Chin-Lien mijn haar en make-up fantastisch gedaan had, en het podium wel erg mooi was, maar vooral ook omdat we 6 minuten de tijd kregen om zowel dans als tricks goed neer te zetten….like! Nieuwsgierig naar deze act?

Na Dutch PoleArt was het voor mijn gevoel ook wel echt even genoeg met wedstrijden. Ik heb meteen een zak pepernoten leeg gegeten die avond en me zelf tot nu toe nog voor niks nieuws ingeschreven 4 wedstrijden binnen een half jaar is echt best veel en nu snap ik eigenlijk niet zo goed meer hoe ik dat gedaan heb! Hoewel, er ging duidelijk tijd af van het socializen met vrienden, familie,
en werk. Dus na PoleArt heb ik ook echt weer meer uren gemaakt om te zorgen dat ik dit jaar ook nog kerst kon vieren. MAar er stonden nog wel wat leuke optredens op het schema, iets waar je wel voor moet oefenen, maar wat heel wat minder stress oplevert. Zo mochten Michel en ik eind oktober weer naar Engeland komen, (ja weer met de trein) voor een duo cube optreden tijdens de UK aerial NAtionals. Deze wedstrijd in vooral hoop, maar ook silks en dans trapeze zou ik jureren, en als afsluiter zouden we ons duo optreden in de cube doen. Kortom, we moesten weer met cube en al die kant op en mochten verblijven bij Stacey in huis. Michel vond meteen zijn zielsverwanten in haar 2 jonge zoontjes en we genoten van de hottub in de achtertuin. De wedstrijd vond plaats in een heuse circustent, met daarbij alle faciliteiten van een circus…niet echt iets dus. Dixie als toilet, en de auto als kleedkamer. Maar bijzonder was het wel! De workshops waren wat klein maar wel leuk! Het was ook tof dat ik eindelijk de kans kreeg om ook tissu te geven in het buitenland.

November
Intussen was het alweer november en had ik extra veel privates en een tissu cursus. In deze cursus had ik echt ineens een uitzonderlijk hoog niveau en we deden de gekste dingen met de leerlingen! Ik had ook weer een nieuwe act gemaakt voor op mijn Xstage, want er kwamen weer een paar leuke gigs aan. Zo mocht ik op een vrijdagavond de ladies night van voetbalvereniging de Treffers in Groesbeek opleuken. Lekker dichtbij, en toen ik daar aankwam bleek ik de andere gast, Bennie Solo, ook te kennen. Ik heb namelijk ooit eens een optreden in zijn radiostudio gedaan. Hij presenteerde de avond en maakte een spontane act van het neerzetten en poetsen van de paal door Michel. Hilarisch! Mijn act was wat beter doordacht dan meestal op een Xstage en ging dus prima. Bennie Solo had periscoop ontdekt en zond ook de hele avond uit in filmpjes voor zijn fans :-p In november begint in sommige dorpen ook alweer de voorbereiding voor carnaval. Zo ook in Gendt waar ik uitgenodigd werd voor een optreden tijdens de herenzitting. Gendt is echt een miniplaatsje naast Bemmel, maar ze pakten de zitting groots aan in een hele  mooie zaal. De hele dag waren er optredens en ik was er daar eentje van…erg dankbaar publiek! Eind november had ik nog de eer om de clubkampioenschappen van Sportief Paaldansen te mogen jureren. Dat werd ook profi aangepakt met hoge palen en een truss in een circus werkplaats. Genoeg deelnemers met originele acts, alleen jammer dat het licht 2x uitviel :-p Als jurylid hoef je meestal geen commentaar te leveren, hier wel en dat was een uitdaging hoor! Maar alle leerlingen hadden het zo goed gedaan, dus we konden echt wel veel goeds zeggen! Op 30 nov was voor mij nog een speciale dag omdat op die dag het talenten programma Galilei zou beginnen. Dit is een programma voor veelbelovende mensen binnen het Radboud ziekenhuis en begeleidt hen in hun persoonlijke ontwikkeling. Ik ben daar dus in beland (zie al het werk wat ik op Corfu moest doen) en tijdens de kickoff ontmoette ik voor het eerst mijn mede Galileiers, allemaal erg inspirerende personen!

December

Begin December waren Michel en ik beide uitgenodigd in Dublin Ierland in Tribe fitness studio voor hun kerst party. We vlogen dus met zijn 2en naar Dublin waarwe opgepikt werden door Lisette en kennismaakte met haar Tribe. De vrijdagavond was gevuld met 1 workshop en  gezellig diner bij een fusio sushi tent. De zaterdag mocht ik nog 2 volle workshops geven, superleuk! En daarna was het party! Nou, daar kunnen ze wat van in ierland hoor! Ook mochten we onze duo act nog laten zien wat een goede oefening was voor een week later. De act is heel romantisch maar ook komisch en soms weet je niet hoe humor in andere landen valt, maar dat was geen probleem. Michel wist zijn karakter heel overtuigend neer te zetten en mensen vonden ons blijkbaar “so cute, it makes me sick!” haha, compliment? Op zondag gingen we nog voor sightseeing en heel wat bijkletsen voordat we naar huis vlogen. Helaas had Ryanair weer eens dikke vertraging en misten we onze laatste handige trein…dat betekende heel veel wachten midden in de nacht op Utrecht CS 🙁 Dat was minder handig voor de volgende dag waarop ik voor een 3daagse retreat zou gaan voor het bovengenoemde talentenprogramma. Niet helemaal wakker moest ik daarvoor dus naar Vught. 3 dagen van workshops, assesment, veel praten en doen, maar ook meditatie en goed eten in een kloosterhotel in brabant. Erg bijzonder, maar vooral ook confronterend en leerzaam. Ik hoop dat het helpt voor de persoonlijke ontwikkeling 😉 Ook was die situatie wel echt een heel groot contrast met het weekend ervoor (party in Ierland) en het weekend erna! We gingen namelijk in het weekend erna naar Brussel naar het PoleFusion festival wat georganiseerd wordt door Sarah. Sarah had ons uitgenodigd als gast performers tijdens haar show op zondag, wat betekende dat we de showcase op zaterdag gewoon konden zitten en genieten. Ook had ze een geniaal leuke AirBnB voor ons geregeld met een kamer waarin zowel het bed als het bad stonden. Leverde leuke taferelen op. De dames waarmee ik vorig jaar gejureerd had waren er dit jaar weer, dus het werd een beetje een reunie, erg gezellig! Onze show op zondag was dus de eerste keer dat we onze duo act echt op zo’n groot podium mochten doen en dat was echt super! Lichten, ruimte, publiek…i like it! Onze act werd goed ontvangen weer, en daarna konden we relaxen en genieten van de andere acts. Waaronder de double pole act van Sarah en Veronica. Creatief hoor! Kon het niet laten om dat idee meteen de les erop uit te proberen met mijn leerlingen! De wedstrijd hoefde ik gelukkig niet te jureren want jeetje…wat een boel verschillende soorten acts kwamen daar voorbij, superleuk, maar niet te vergelijken natuurlijk! Toch hebben de meest opvallende wel gewonnen denk ik. NA een superleuke polejam op maandag gingen we weer richting huis. Eind van diezelfde week had ik mijn laatste optreden van het jaar. Weer een actvoor een bedrijf, deze keer 1 van die bedrijven die dus mij gekocht had op de veilig in september. Het feest vond plaats in het voetbalstadion van NEC de Goffert in Nijmegen. Wederom lekker dichtbij dus en ik kon er zelf makkelijk heen. Ik kreeg een eigen skybox om op te warmen, cool! En werd prima verzorgd door de gastheren daar. Het optreden was prima, al was de setting niet bepaald ideaal, ik denk dat alleen de voorste rij het werkelijk gezien heeft. Maar ze waren heel tevreden, dus dat is cool. Met grote bos bloemen kwam ik thuis.

En nu dan?

Nu is het vakantie. Het is me tussen alle gekkigheid door nog wel gelukt om zoveel uren bij te werken dat ik werkelijk kerstvakantie heb. En die ga ik heeeel goed gebruiken voor wat nieuwe acts, maar ook om gezellig te trainen met vrienden. En natuurlijk om kerst te vieren met mijn familie. Ik ben bezig met leuke plannen voor komend jaar, maar die moeten zich nog wat beter vormen. In de tussentijd kan ik niks anders zeggen dan de allerbeste wensen voor iedereen in 2016!!

PoleEvolution & Terra Vita

Pole Evolution – door de ogen van een wannebe regisseur

Zaterdag 4 juli is een datum die ik altijd ga onthouden. Niet omdat in NL een nieuw warmte record gevestigd leek te worden, en ook niet als de Amerikaanse Indepence day.  Nee, op 4 juli 2015 had ik de eer om in de huid te kruipen van regisseur van de eerste  Pole Evolution. Een unieke paaldans/acrobatiek show die we in NL nog niet eerder gezien  hadden. Geen wedstrijd, geen regels (ok, een paar dan) en heel veel lol. En hele klus, maar ook een superleuke uitdaging…hieronder een verslag van de making of van dit evenement. Wil je alleen lezen hoe de show liep…scroll dan naar beneden!

Flashback naar november 2014 toen we met een aantal mensen in 1 auto terug reden naar Nederland nadat we een erg leuk en succesvol paaldans-festival in het Belgische Brussel (verslag daarvan hier) hadden mogen bijwonen (georganiseerd door Sarahcademy, dit jaar weer!). We vroegen ons af waarom we in NL eigenlijk wel aardig wat wedstrijden hebben maar niet veel shows, en wie van ons dat eens zou moeten organiseren. Want wat de Belgen kunnen, moeten wij toch ook kunnen? Vanwege al onze drukke agenda’s voelde niemand zich direct geroepen om dit te doen, maar toen was wel al het kleine ideetje geplant…een ideetje dat ondergronds een beetje bleef kriebelen en groeien, en na een paar weken besloot ik eens de animo voor een show in NL te onderzoeken. Nou, dat ene facebook berichtje kreeg echt gigantisch veel reacties…er was zeker animo voor een show! Deelnemers vinden zou geen probleem zijn, een locatie wel. Omdat je tijdens zo’n show nogal wat hulptroepen nodig hebt, en ik daar mijn leerlingen al voor in gedachten had, kon ik niet ver van het centrum van nijmegen vandaan. Gelukkig hebben we in onze vrolijke studenten stad aardig wat cultuur dus ik had een paar opties. Qua grootte kwam ik eigenlijk vrij snel bij de Lindenberg en LUX uit (Doornroosje vond het niet bij haar doelgroep passen en in de Schouwburg/Vereeniging passen 600 en 800 mensen, dat leek me erg ambitieus). Van LUX kreeg ik de beste respons en medewerking en dus was de keuze al snel gemaakt. Al had ik wel het vermoeden dat ze echt geen idee hadden waar ze aan begonnen waren…dat bleek later juist :-p

Locatie was dus gefixt en met voorbeelden van andere shows en wedstrijden wist ik ook wel wat we met de palen zouden moeten doen. Belangrijk was om op tijd deelnemers te zoeken. Het idee van een reis door de tijd zal al langer in mijn hoofd en het thema met naam Pole Evolution was al snel duidelijk. Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om op het podium te staan was het ook de bedoeling om alleen maar groeps acts te doen. Ergens in december/januari ging er dus een bericht uit met de vraag welke studio’s het leuk zouden vinden om mee te doen en dus ook bereid zouden zijn een act te trainen die binnen een bepaald tijdsperk zou vallen. Nou, zoals gezegd…de reacties daarop waren overweldigend.  Binnen de kortste keren zaten we ineens aan 18 acts! Ik heb er toen echt een stop op moeten zetten want meer zou echt een te lange show op leveren. Hoe leuk de act dan ook is, het publiek zal het niet meer waarderen…kortom, ik moest mensen gaan teleur stellen. Sorry daarvoor! Ik heb later een paar keer gehoord dat mensen het niet leuk vonden dat ze niet gevraagd waren voor de show, maar ik had mijn berichtje op een openbare paaldanspagina gezet, dus iedereen had kunnen reageren! Anyway, het vinden van deelnemers was geen probleem en toen iedereen een beetje zijn tijdperk gekozen had konden zij beginnen aan het oefenen van een act. Ik heb me wekenlang bezig gehouden met de technische kant van het verhaal. Een show op alleen Xstages vind ik altijd een beetje sneu, dus we wilden graag hoge palen. Gelukkig wilde Fred van danspalen.nl deze graag sponsoren. Voor het beeld leek het me leuker als er 3 hoge palen zouden zijn, dus heb ik Suus van Studio Suus uit Arnhem gesmeekt om haar ene hoge wedstrijdpaal…en gelukkig mocht ik die ook lenen! Voor de hele grote groepen kwamen daar toch 2 Xstages bij (eentje van mij en eentje van Diane van Pole Passion)…en tadaa…een vol podium met 5 palen! Toen kwam de grootste uitdaging…de podium constructie. LUX was namelijk erg duidelijk dat we niet in hun vloer zouden mogen boren…logisch natuurlijk. Helaas mochten we ook niet in hun podiumdelen boren en dat was wel jammer want dat betekende dat ik stad en land mocht afzoeken naar betaalbare podiumdelen die zouden passen en waarin we wel mochten boren (en die natuurlijk te betalen zouden zijn). Uiteindelijk werd dat een compromis, delen die net 1 cm te hoog waren, maar het  kon niet anders. De hele truss werd uitgedacht door Cathalijne en haar oud-klasgenoot Nick en zijn bedrijf. Dat betekende dat ik dat deel uit handen moest geven…aah…eng voor een controlfreak natuurlijk. Zij hadden als uitdaging dat ze om de podiumdelen heen moesten bouwen en bijna geen ankerpunten in de zaal zouden hebben. Daarnaast moest de truss niet ook nog de zichtlijnen voor het publiek naar zowel de paal als de beamer verstoren. Maar Nick had alles in huis en op de dag zelf stond het niet alleen supersnel, het zaakje stond ook als een huis! Thanks to Cathalijne en Nick dus!

Toen de show dichterbij kwam was het mijn taak om eens bij iedereen na te gaan hoe het stond met de voorbereidingen. Hier en daar hadden we al wat spannende making of foto’s op de facebook pagina kunnen zien. Ook kreeg ik van sommige groepen hele verhalen te horen, en van sommige groepen wist ik juist helemaal niks. Wat wel duidelijk werd is dat het in elkaar zetten van een groeps act voor zo’n show echt een heel ander verhaal is dan een solo-wedstrijd act of zelfs een groeps demo. Ik heb verhalen gehoord over bloed, zweet en tranen, waarbij ik denk dat het uiteindelijk zelfs nog knapper was dat ze er wel stonden op 4 juli! NAtuurlijk viel er ook nog een groep uit, waardoor ik als een gek op zoek moest naar een vervangende act voor dat tijdperk…ook niet makkelijk. En uiteindelijk moest ik 2 weken van tevoren dan beginnen met het verzamelen van de muziek en de videos. Nou, het blijkt dat deadlines moeilijk zijn, maar na een week zeuren had ik eindelijk alle muziek  binnen hoor. Toen begon voor mij zo’n 3 dagen edit werk, want we wilden wel graag dat de video’s goed op de beamer zouden passen en dat we dit van tevoren  hadden kunnen testen. De dinsdag voor de show was onze test en doorspreek dag met de technici in LUX en tot mijn grote verassing hadden zij speciaal voor ons een nieuwere beamer opgehangen…met een andere resolutie….aaargh! Het kostte me weer een dag editen om alle videos weer goed te krijgen! Intussen hadden we ook te horen gekregen dat de show uitverkocht was. Aaaah! Dat is natuurlijk een droom voor de organisatie, maar ook balen voor de mensen die te laat waren. Wederom moest ik sorry gaan zeggen tegen mensen die me vroegen of er niet toch nog kaartjes waren (sorry, nee dus, ik had echt niet ergens een geheim stapeltje ofzo). Volgende keer sneller zijn is de enige oplossing. Maar voor de thuisblijvers hadden we nog wel een projectje gestart. Mijn lieve vriendje was aan de slag gegaan met het aan de praat krijgen van een livestream.  Het is vrij makkelijk om via google hangout en youtube je eigen livestream op te zetten. Software matig ging dat heel snel. Maar een hele goede camera hiervoor hadden we helaas niet. De livestream was dan ook vooral bedoeld voor de deelnemers backstage want dat waren er zoveel dat ze echt niet in de uitverkochte zaal erbij konden. Nadat ik alle info van iedereen had gehad bleek het deelnemers aantal op 115 te staan! Wow! Zoveel goodiebags had ik niet eens gehad van sponsor RAD en dus hebben mijn eigen leerlingen hun goodie bags moeten opgeven (ik maak dat nog goed met ze!). Ik werd ook wel een beetje bang voor de chaos die dat backstage zou kunnen opleveren,maar er was weinig aan te doen. Ik heb zelfs geprobeerd een andere zaal in LUX erbij te regelen, maar alles zat vol met films (die daar normaal draaien)…dus dat werd spannend…maar goed, via de livestream zou iedereen buiten de zaal wel kunnen volgen wat er op het podium gebeurde. We konden dit alleen niet uitgebreid aankondigen want de kans bestond nog altijd dat youtube vanwege muziekrechten de uitzending zou stoppen…

Donderdag 2 juli begon eigenlijk al het grote werk voor de show. Er moest een hele lading materiaal naar LUX, cube, palen, podiumpalen, attributen, kostuums, etc. Ook kwam de ster van de show die dag aan in Nijmegen. Ik wilde natuurlijk graag het weekend compleet hebben met een gast optreden van iemand die ook workshops kon geven de dag erop. Ik heb verschillende lijntjes uitgegooid en het lijntje naar New York leverde een mooie vangst op. Samantha Star had wel zin om naar Europa te komen voor de show en wat workshops daarna, helemaal top want zij was nog niet eerder in NL geweest en heeft hier aardig wat fans. Nou, die wist gelukkig zelf de trein te vinden naar Nijmegen waar ik haar kon oppikken om haar meteen mee te slepen naar nog een tissu optreden wat ik (best dom!) op donderdag nog gepland had staan. Gelukkig was dat wel in Nijmegen dus kon ik haar de stad laten zien en laten genieten van een echte Nederlandse hagel/regenbui! Dat optreden werd een lachertje aangezien ze halverwege mijn muziek per ongeluk uit zetten…woeps! Het onthullen van de winnaar van de Licht Challenge viel lichtelijk in het water. En het werd mij meteen duidelijk wat dus niet mocht gebeuren tijdens onze shows de dagen erop! Een slecht voorbeeld is ook een voorbeeld :-p

Terra Vita

En toen werd het vrijdag 3 juli. Showtime, voor mijn leerlingen. Afgelopen jaren hadden we onze shownight steeds een beetje groter gemaakt, totdat we vorig jaar echt de zaal in het sportcentrum uitgroeiden en we het publiek beloofden naar een theater te verhuizen. Nou, we moesten wel woord houden en de meiden van NSPV Lasya hadden een mega-show in elkaar gezet waar we natuurlijk de opstelling voor Pole Evolution prima voor konden gebruiken. De stellage zou er namelijk vrijdag toch al moeten staan omdat we zaterdag niet zo vroeg konden opbouwen dat er ook nog repetities en doorloop konden plaatsvinden…kortom, het zaakje moest vrijdag al gebouwd worden. Vanaf 11 uur konden we de technici van LUX lekker gek maken met het opbouwen palen, cubes, podiumdelen, een truss, etc…en dat terwijl zij tegelijkertijd probeerden licht in te hangen. Gelukkig had Bregtje een heel mooi duidelijk lichtplan voor de show, zodat ze wel wisten wat er nodig was. Michel heeft tegelijkertijd de livestream mogelijkheden getest, wat een soort van hilarische making of video op heeft geleverd. Maar na een paar uur stond het dan toch! En ow…wat zag dat er ineens cool uit! Omdat het een gewone werkdag was konden niet veel mensen al overdag aanwezig zijn. Degenen die er wel waren hadden de schone taak om oa boodschappen te doen voor alle 100en mensen die de volgende dag zouden komen, en natuurlijk voor alle helpers tijdens de shows. Maar vanaf een uur of 4 begonnen de dansers voor die avond toch binnen te druppelen en palen te testen. Pas toen werd duidelijk hoe mooi het zaakje stond en hoe gaaf het eruit zag met licht erop. Intussen werd in de kleedkamer hard gewerkt aan de goodiebags, de toitoitoi-tjes, en de visagie door Visagie4u. Echt een mierennest daar! Langzaam aan werd het 8 uur en wisten ze bij LUX niet wat hen overkwam toen ineens de hele beneden foyer vol kwam te staan met mensen voor de show. Lasya had de kaartverkoop voor hun show in eigen hand, maar ook deze was zo goed als uitverkocht geraakt, een totale verassing voor LUX!

En toen was het showtime! Tijd voor Terra Vita, een reis door de seizoenen. Het verhaalen concept was eigenlijk helemaal uitgedacht door mijn leerlingen, vooral Maaike en Bregtje, met als extra hulptroepen in de commissie Jans en Geeske. En ow..wat hadden ze dat goed gedaan! De hele show werd er niks gezegd, maar deed de muziek/dans het verhaal. Met 4 hoofdrolspelers, en verder zo’n 30 dansers in groeps en solo acts. En zoals elk jaar had ik veel acts niet gezien en wisten de leerlingen mij weer vaak te verbazen (vooral met moves die ik ze toch echt niet geleerd had :-p ) Ontzettend leuk om te zien, en ik denk dat ze dit podium op deze manier intussen echt verdienen! Ik heb niet alles kunnen zien omdat ik zelf ook backstage aan het rondrennen was. Ben wel 100x die trappen op en af gegaan om om te kleden. Ik mocht namelijk zelf ook een aantal keer mijn opwachting maken in de cube, de paal en de tissu…alle skills dus! Voor we het wisten zaten we ineens in de finale act en was de show al voorbij…alles was echt super gegaan en ow, wat konden we trots zijn! De livestream had ook gewerkt, en intussen zijn ook betere opnames online komen staan. Mocht je geïnteresseerd zijn in deze show, check dan deze filmpjes:

Pole Evolution

Het was een hele goede zet om de vrijdagavond te gebruiken om dingen uit te testen (zoalsde palen, maar ook de livestream enz). Zaterdag was voor mijn gevoel de “echte” show. Niet dat ik Terra Vita niet een echte show vond, juist wel, maar die had ik zover aan mijn leerlingen over gelaten dat ik het gevoel had dat dat ook wel zonder mij kon draaien. Op zaterdag begon het voor mij pas echt eigenlijk! Weer mooi op tijd stonden we zaterdag ochtend in het theater om licht etc. door te spreken. Niet elke groep had een even duidelijk plan ingeleverd en ik moest samen met technicus Frans (top kerel trouwens) soms maar raden wat bedoeld werd. Langzaam aan begonnen de groep binnen te druppelen, zelfs nog voor mijn hulptroepen er waren. Hahaha, het was wel duidelijk welke groep het vaakst generales enz. heeft gedaan, want de BeYouDanceCrew uit Culemborg stond zelfs voor tijd al binnen. Gelukkig, want hun spacing kwam ook wel erg precies. Sorry voor de 1cm opstapjes jongens, ik kon niet inschatten dat dat voor spitzen wel irritant is… Mijn hulptroepen konden intussen iedereen een mooie rondleiding geven door het backstage doolhof van LUX (goed dat ze er een dag van tevoren dus zelf in hadden mogen dwalen). En rond half 2 was bijna iedereen er. Natuurlijk is het onmogelijk om 115 man op tijd binnen te hebben, maar we hadden een goede score. En toen kwam eigenlijk het engste moment van de dag voor mij…iedereen toespreken met huisregels, etc. Ik weet niet waarom maar ik vond het helemaal niet leuk om streng te moeten zijn, maar met zoveel mensen moet je wel wat afspraken maken…kortom, als schooljuf heb ik eerst maar een toespraakje gehouden voordat we de generale konden starten. Ik had van tevoren wat vragen gekregen over het tijdschema, vooral over dat de groepen dus al zo vroeg aanwezig moesten zijn terwijl de show pas s’ avonds was… nou, dat was dus precies om een goede generale te doen. Het enige moment waarop de techniek kon zien hoe de acts eruit zien, om de palen goed te voelen en onverwachtse problemen tegen te komen. Dat was wel nodig! Er zaten hier en daar wat onverwachtse dingen in (andere starthoudingen, ingewikkelde muziek overgangen, trekken die moesten bewegen, etc). Ik ben dus heel blij dat we de doorloop volledig konden doen, en ik denk ook dat iedereen wel blij was dat ze elkaar act toen konden zien. Want wat zaten er veel leuke acts bij! Ik heb echt mijn ogen uitgekeken omdat sommige dingen zo origineel en mooi waren. Gek genoeg bleef de verwachte chaos backstage uit. Dat kwam natuurlijk ook door het mooie weer waardoor iedereen makkelijk de stad in kon en op het terras kon  zitten. Ik geloof dat er ook veel makeup en haren in het cafe van LUX gedaan zijn en dat dat wat gekke blikken van het personeel opleverde :-p

En zo werd het ook op zaterdag ineens 8 uur, wederom stroomde de beneden foyer vol met mensen, maar nu waren ze er iets beter op voorbereid bij LUX. Niet iedereen vond meteen een goed plekje blijkbaar, want we begonnen iets later terwijl mijn leerlingen backstage al lang stonden te zenuwen. Zij mochten namelijk de show openen samen met een cube act van mij. Onze act liet het ontstaan van de aarde, de eerste elementen, structuren en levende cel zien. Als je goed kijkt herken je entropie, een DNA helix en een eukaryote cel in de act! (ik blijf erbij dat dit alleen maar paste bij een groep universitaire studenten :-p ) Ik heb die avond niet goed kunnen zien hoe de act ging want ik had welgeteld 5 minuten om mezelf te verkleden. Ik had voor de gelegenheid mijn mooie avondjurk weer eens uit de kast mogen trekken, maar daar moest ik na de cube act wel nog in kunnen en het ding heeft een gebruiksaanwijzing. Gelukkig stond Chin-Lien backstage klaar om me erin te ritsen. :-p Precies op tijd voor het openingswoord was ik klaar! Terwijl mijn leerlingen na hun act meteen de palen konden poetsen (hun taak voor de avond) mocht ik al die 190 mensen in de zaal verwelkomen. En owjee…dat was ook eng. Ik houd helemaal niet van lezingen of spreekbeurten geven en vroeg me dan ook af waarom ik mezelf in godsnaam als presentator had neergezet…maar het was niet anders en iemand moest het doen…aaaah! Nouwja, dat ging in eerste instantie niet zo soepel als ik wilde dus. Ik geloof dat ik de helft van mijn verhaal vergeten was. En dat terwijl ik van tevoren dus nog zo hard gestudeerd had op de evolutie tijdlijn! Anyway, Sarah en Veronica  waren onze gast act voor de volgende stad in de evolutie: het waterleven. Ik had hen speciaal als gast-act uitgenodigd omdat zij al eerder een super originele act hadden laten zien gebaseerd op het waterleven…deze hoorde er dus gewoon bij. Ik had nog niet eerder zulke mooie zeewieren zien paaldansen! We gingen door naar de ijstijd, een act door de meiden van studio Suus. Een van de groepen die in de voorbereiding tegen wat problemen was aangelopen, maar die het er niet bij lieten zitten en dubbel zo hard terug kwamen. MEt dans, bodypaint, mooie skills en een doek verbeelden zij de tijd dat de aarde in een laag sneeuw verpakt was! Gelukkig eindigde deze tijd toch weer met de overwinning van het leven. En wat voor leven. Studio Aeris liet de eerste mens in de prehistorie zien. Zij waren met een grote groep, allemaal mooi uitgedost. Hilarisch moment was nog toen zij tijdens mijn aankondiging mij zouden wegjagen. Dit hadden we op zich wel geoefend maar niet op hakken, en aangezien ik al niet op hakken kan lopen werd wegrennen een hele uitdaging. Blij dat ik mijn enkels niet verstuikt heb. Vanaf de zijkant zag ik deze groep op een geniale muziekmix de prehistorie uitbeelden. On stage werd oa het vuur en het wiel uitgevonden, super grappig! De mens ontwikkelde zich verder en stichtte de eerste oudste beschavingen waar we bronnen  van hebben. 1 daarvan was het oude Egypte die uitgebeeld zou worden door

Pole Dance Factory Amsterdam. Zij hadden een verhaal waarin farao’s, mummies, slaven en godheden tevoorschijn kwamen. Wat me opviel waren een aantal hele mooie groepshoudingen, en natuurlijk de skills van deze dames. Rondom dezelfde tijd ontstond er in italie een andere oude beschaving, die uiteindelijk het hele middellandse zee gebied wist te veroveren, dit werd het Romeinse Rijk wat tot een aantal eeuwen na C. bleef bestaan. De gevechten die het Romeinse leger moest ondergaan om zo’n groot rijk te veroveren werd uitgebeeld door de meiden van Sportief Paaldansen. Zij hadden een goede combinatie van solo, duo en trio-tricks waarbij alle palen (dus ook de stages) gebruikt werden.  Ik moest de hele tijd aan amazones denken, maar volgens mij was dat een ander volk? Anyway, het Romeinse rijk bleef lange tijd bestaan en liet ook vooral in Nijmegen zijn sporen achter. Maar toen de keizers geen geld meer hadden om de grenzen te verdedigen verloren zij land aan de Franken en Hunnen die in Europa rondreisden. Daarmee begonnen de Middeleeuwen. En ook daar hadden we een speciale gast-act voor. Bij een tijd waarin het leven gedicteerd werd door god en de kerk hadden we natuurlijk een act nodig die zich in hogere sferen zou afspelen. Een aantal jaren geleden had ik de eer om Marloes haar eerste tissu lessen te geven, en sindsdien heeft zij zich ontwikkeld tot de aerial silks-guru van het Oosten. Onder de naam Liv Styles verzorgd zij optredens en workshops en gelukkig wilde zij ook voor Pole Evolution een speciale Middeleeuwse act maken. De techniek was tijdens de show heel even ingewikkeld, maar het kwam toch goed en Liv Styles kon een spetterende act laten zien die veel applaus opleverde. Om de 1 of andere reden doet tissu het ook altijd goed bij de paaldanfans 🙂 De laatste act voor de pauze was ook een speciale geval. Uit Culemborg kwam de BeYou Dance Crew (die groep die die dag het langste aanwezig was), om een stuk uit hun eerdere Dance4Air voorstelling te dansen. Zij mochten de Renaissance uitbeelden en deden dat met  klasse. Ik denk niet dat iemand al eerder zulke uitgebreide kostuums bij een paaldans- show heeft gezien, pruiken, rokken, maskers, etc. Het was een heel mooi plaatje. En van deze groep weet ik dat een aantal speciaal voor deze show aan hun paaldansskills heeft gewerkt. Zij waren ook de enige met een heel verhaal, wat ik door mijn eigen zenuwen niet helemaal goed heb verteld. Maar het had in elk geval te maken met uitvindingen die rond die tijd gedaan zijn, niet alleen heeft de mens zichzelf opnieuw uitgevonden, ook technische uitvindingen, waaronder een  tijdmachine, stonden centraal. De dansers beelden hier dan ook uit hoe men nieuwsgierig en tegelijkertijd bang is voor nieuwe dingen. Een super act om het eerste deel mee af te sluiten! Mocht je de livestream kijken of bekeken hebben, of willen kijken (hieronder de link), dan kun je zien wat er tijdens de pauze gebeurde in de zaal. De Livestream bleef namelijk aanstaan en laat mooi zien hoe iedereen Michel in het techniek hok gedag  zegt, hoe mijn moeder even mijn leven analyseert en hoe de hulptroepen de trek van de tissu misbruiken als aerial aparaat! (ik zie het net voor het eerst en lach me rot)

Deel 2 dan!

We maakten een sprong in de tijd en belandden in de gouden eeuw, de 17de eeuw. Een supertijd voor Nederland want we heersten zowat over alle 7 zeeen. Ik had daar een openingsfilmpje voor gemaakt en een grappige opkomst voor Ytsje en Gabriella bedacht. Zij waren namelijk net iets te laat met opgeven voor de show, maar hebben uiteindelijk de groep die niet kon vervangen. En hoe! Met een bestaande  wedstrijd-act, iets aangepast aan de show, lieten zij de moeilijkste kunsten zien op muziek die (in elk geval mij)  deed denken aan ontdekkingsreizen. Precies goed voor de 17de eeuw dus! Nederland deed het dus goed, maar dat duurde niet zo heel lang, eind 18de eeuw begon er namelijk een revolutie in Engeland die overwaaide naar het vasteland van Europa. De industriele revolutie waarbij grote machines uitgevonden werden om het ambachtelijke thuiswerk van mensen te vervangen. Hele families werden gedwongen onder erbarmelijke omstandigheden in nieuwe fabrieken te werken en het leven werd er niet  leuker op. Dat leverde natuurlijk ook protest op van de werknemers en zo ontstonden de eerste stakingen. Aan de meiden uit St Michielsgestel de moeilijke taak om deze tijd uit te beelden. En dat deden zij met klasse. Zij mochten misschien een beetje onzeker zijn over hun eigen kunnen van tevoren, ze hebben toch een groepsact neergezet waar ze trots op mogen zijn! Na deze donkere jaren was het tijd voor iets leuks. In de jaren 20 herontdekte de vrouw zich, de corsetten gingen uit, de rokken werden korter, er kwam contact met Amerika waardoor film en sporthelden ook bekend werden in Europa. En naar deze voorbeelden gingen mensen het leven vieren met roken, dansen, en muziek. De Flapper-girl ontstond, een jonge dame die lekker van het leven geniet en zich van niemand iets aantrekt. Deze tijd werd  uitgebeeld door 3 dames van RasaLila, de burlesque specialisten van Nederland. En dat was te zien! Wat een showgirls verschenen er ineens on stage! Zij zetten een vrolijke act met veren en charleston-dans neer.

Aan deze vrolijke tijd kwam helaas abrupt een einde toen de beurzen in Amerika crashten en dit de hele westerse wereld meesleepte in verval. In deze tijd heersten de ideale omstandigheden om de ideeen van 1 man uit Duitsland te laten groeien tot nieuw regime. Deze man veroorzaakte een totalitaire oorlog waar we zeker in het gebied Nijmegen-Arnhem nog vele sporen van zien. Velen verloren het  leven in deze tijd. Geen leuk thema om uit te beelden maar toch wisten de dames van PoleGym uit Middelburg dit met klasse en emotie te doen. Voor mij persoonlijk was dit 1 van de verassingen van de show, simpelweg omdat ik eigenlijk geen idee had hoe iemand deze tijd zou kunnen uitbeelden, maar het was ontzettend mooi gedaan! Gelukkig kwam de oorlog ten einde en werkt Nederland aan haar herstel. Daar hoorde vrolijke werkmuziek bij, de Rock’n Roll! De dames van PolePassion uit Cuijk hadden zich laten inspireren door 1 van de iconische films uit die tijd. Nee, dat is niet Grease, maar Cry Baby, een soort  Romeo en Julia verhaal, maar dan met Rock n Roll tintje. Ik vond dit persoonlijke 1 van de acts met de lekkerste muziek mix! We kwamen aan in de 60s/70s, een tijd waarin nog steeds een oorlogsdreiging  heerste en als reactie hierop ontstond een groepering mensen die pleitten voor vrede, communicatie, zorgzaamheid en verdraagzaamheid. De hippies natuurlijk! Toen ik Sam vertelde dat zij het hippie tijdperk  mocht vertegenwoordigen dacht ze eerst dat ze als bloemenmeisje het podium op moest. Nou, dat zag ze helemaal niet zo zitten, maar uiteindelijk wist ze toch echt haar eigen draai aan de act te geven  (mogelijk na wat inspiratie opgedaan te hebben in Amsterdam). Al moest ik haar wel overhalen om iets anders dan zwart te dragen. ;-p Ze zetten een superact vol met moeilijke moves neer, eigenlijk zoals we  wel verwacht hadden! Vanuit de 70s gingen we naar de 80s. Hiervoor werd de inspiratie aangedragen door Ezi die vond dat toch echt de fitnesstrends in mijn lijstje ontbraken. Rond de jaren 80 kregen mensen tijd om te sporten en werd een gezonde leefstijl belangrijk. Groepslessen aerobics werden populair en video banden van Jane Fonda in strakke lycra pakjes werden goed verkocht. De groep van Paaldans Zoetermeer zette deze tijd geniaal neer met hun kleding, matjes en gymballen! Vele deelnemers en mensen in het publiek begonnen intussen al wat te herkennen van de trends van deze tijden, maar echt een feest van herkenning werd het in  de 90s. Naast allerlei nieuwe technologieën was er ook heel veel muziek in die tijd, vooral boy en girls bands, maar ook het echte housewerk. De juffies van ElisaJo  studios wist deze tijd echt geniaal neer te zetten met muziek die we allemaal kennen en stiekem heel leuk vinden! Spice girls, Britney Spears, DJ Paul, etc…het kwam allemaal voorbij en het publiek stond bijna op de banken! Ze hadden er ook nog een hele spannende acrogroep move inzitten die echt niet gelukt was als we de palen 5 cm verder uit elkaar hadden gezet. Alles ging gelukkig goed en ik geloof dat ik zelfs in de act een ode van Ilse aan Lex zag ;-p (soon to be married)  En toen kwamen we aan in het heden, de tijd van facebook, selfies, whatsapp, iedereen verbonden en iedereen mobiel (ik werd dan ook  onderbroken in de presentatie door iemand die een selfie wilde maken). Ook is dit de tijd waarin paaldansen steeds geaccepteerder wordt, met alle stijlen die erbij horen. Kortom, die werd de enige act met hoge hakken en twerken on stage. Dat kon natuurlijk van niemand minder dan de Paaldans academy uit Rotterdam af komen, een van de oudste paaldansstudios van het land. Zij lieten met een enorme groep  op moderne muziek een act vol acrobatiek en vrouwelijke dansstijlen zien. En wat houd je dan over als laatste act? We gingen nog naar de toekomst, een tijd waarvan we niks weten behalve dat ooit er geen mensheid meer zal zijn, of in elk geval niet in deze vorm op deze aarde. We kijken naar de ruimte en vragen ons af of daar leven zal zijn, en wat dat voor ons betekent. 3 meiden van Vertical Balance uit Eersel lieten dit zien in hun creatieve act vol blacklights en aliens. En natuurlijk gigantische moves, dat kan niet anders met Yvonne in het midden :-p  Ook de toekomst van paaldansen in NL dus! Zij waren een waardige afsluiter voor de show!

Sponsors

Natuurlijk was de show nog niet voorbij zonder een grote finale waarbij iedereen nog 1x zijn neus liet zien op het podium. Dit was ook snel even een momentje om een  groepsfoto te mogen maken want dat wordt heel vaak vergeten. En natuurlijk om de sponsors te bedanken, want zonder wat financiele steun krijg je zo’n show natuurlijk niet voor elkaar. Hier even een lijstje van bedrijven die ons gesteund hebben:

-Pole Move Box
-Wink
-Polemotion
-Pole Diva Couture
-Mighty Grip
-RAD
-Xpole
-Danspalen.nl
-Studio Evi
-Pixcel.fr (die ook al deze fantastische fotos van de show hier op deze site heeft gemaakt!)
-Burlypics
-Visagie4u
-LUX
En dan natuurlijk Lasya en Studio Ad Astra voor de organisatie, en mijn allerliefste vriendje voor al het technische backstage werk!

Ik kan al deze mensen, de sponsors, de visagie, de mensen van LUX, de hulptroepen niet  vaak genoeg bedanken. Het mag dan mijn persoonlijke idee zijn geweest om deze show te houden, alleen was het nooit gelukt natuurlijk. Het was een ervaring en een uitdaging die ik met plezier ben aangegaan. En eigenlijk waren er geen minpuntjes (ok, behalve misschien die eikel op de eerste rij die besloot al te moeten  plassen na 4 acts (!) en daarbij over het podium ging lopen en zowel mij als de gastvrouw van LUX uitschold…wil je aub nooit meer naar een show komen?). We hebben ook veel geleerd over wat wel wel en vooral niet moeten doen en hoe we dit moeten aanpakken. Nu komt natuurlijk de vraag of we dit volgend jaar weer doen. En dat weet ik eerlijk gezegd echt nog niet. Ik schrik niet terug voor het werk, en ik  weet zeker dat er genoeg enthousiasme in NL is om dit nog eens te doen. MAar ik weet niet of we deze show kunnen evenaren en zowiezo zou ik graag een ander thema vinden dan. Iets waarvan ik meer weet (PoleBiology ofzo?). Maar wie weet bedenken we de komende tijd nog iets en staat er volgens jaar in juli weer zo’n show op de planken! Mogelijk tot dan!

Films gezocht!

Owja, we hebben dus een volledige livestream video van beide shows. Deze vind je op https://www.youtube.com/user/MichelKao

Van Terra Vita hebben we goed beeldmateriaal en daarmee ook een betere film gemaakt. Deze vind je ook op dezelfde pagina. Bij Pole Evolution hebben we helaas maar de helft omdat de camera besloot ermee op te houden. We zijn nog op zoek naar materiaal van de 2de helft om ook die film compleet te maken. Kun je ons helpen? Stuur dan gerust een mailtje!

Gympower

Er was ook bijna de hele dag een journaliste van Gympower aanwezig… haar verslag van de dag kun je vinden op Gympower.nl

The Art of PoleDance

Een tijdje terug heb ik een hele leuke paaldans-videoshoot mogen doen. Het duo No Candy had mij gevraagd voor een speciale shoot met een speciale slowmotion camera. Daarmee kun je zelfs bij supervertraging nog hele mooie scherpe beelden schieten. Ik ben altijd wel in voor iets nieuws en geks, dus ik deed graag mee. Nou, dat was zeker speciaal….hoe cool is het om al je technieken ineens haarscherp en vertraagd in beeld te zien! Je ziet trouwens ook alle gekke bekken en foutjes haarscherp, dus dat was minder 😉 Anyway…van de beelden is een heel mooi filmpje met speciale muziek gemaakt…bij deze het resultaat!

Pole Dance from No Candy on Vimeo.

Laatste nieuws:

Binnenkort:

Afgelopen: