Brons op het WK 2017!

wkfoto30 juni 2017….dat was de dag waarop ik voor de 8ste keer in een WK finale stond! Maar het was de eerste keer dat een WK zo dicht bij huis gehouden werd, en wel in de Maaspoorthal in Den Bosch. Dat was eigenlijk 1 van de redenen om me op te geven…een keertje niet een dure verre reis maken, en een keer lekker in mijn eigen bed slapen ipv een hotel. Daarnaast was het de eerste keer dat IPSF ook een artistieke WK finale zou organiseren en ik was wel in voor een uitdaging. Ik heb (en doe dat nog steeds) hard geroepen dat ik niet meer aan PoleSport wedstrijden mee zou doen om verschillende redenen, maar tja…artistiek in mijn eigen achtertuin was toch wel een ander verhaal… Vandaar dat ik me toch besloot op te geven!

Omdat dit nog zo nieuws is gingen de voorrondes via video-inzending…behalve dan in die landen waar men tijd had om tijdens de nationale kampioenschappen ook een artistieke voorronde te houden. Ons NK was zowat helemaal in het begin van het jaar, dus bij ons zat dat er niet in. Misschien maar goed ook, want wie weet had ik het dan niet gehaald. Nu mocht ik een video opsturen van een andere act, en daarna werd het nagelbijten, want ik had geen idee wie er nog meer een video had ingestuurd en dus wat de concurrentie was. Maar ergens halverwege mei kwam het leuke nieuws…ik had de finale gehaald! Dat werd dus hard werken aan een act…hoewel eerst PoleTheatre nog in de weg zat en we daar eerst hard aan moesten werken (zie mijn andere verslag daarover)…en toen was er ook nog Pole Evolution 2017 wat nogal wat tijd in beslag nam… Kortom, waar was ik nu weer aan begonnen!? Eigenlijk begon goed trainen met focus op het WK pas 3 weken voor de wedstrijd!

Gelukkig had ik al wel een idee, ingegeven door de geniale muziek van Cirque du Soleil. Na mijn rustige Petrichor act van Pole Art Spanje en de komische comedy routine voor Pole Theatre zou dit weer eens heel anders worden. Ik riep de hulp in van danseres Charlotte voor de choreo, want sommige dingen kun je niet alleen… en het bijbehorende pakje had ik nog ergens liggen maar nog nooit gebruikt. Vanwege tijdsgebrek zijn er weinig nieuwe dingen in deze act beland, maar dat komt een volgende keer wel weer..ik wilde het vooral entertaining houden! De uitdaging deze keer was vooral conditioneel, de muziek was zo snel dat ik geen moment adem zou kunnen halen, maar een week voor de wedstrijd leek ik er toch redelijk doorheen te komen zonder om te vallen aan het einde…

paradeEn toen kwam de laatste training, woensdagavond voor de wedstrijd. Ik had eigenlijk wel genoeg van de hele tijd dezelfde bewegingen en besloot even andere moves te doen…waarbij ik spontaan een lap vel van mijn linker bovenarm af draaide…woeps!! Echt helemaal niet handig want dat velletje had ik tijdens de act 3x nodig. Ik kon op dat moment niet verder trainen en ben de volgende dag op zoek gegaan naar oplossingen om te zorgen dat het in elk geval niet erger werd. Met een ingetapte arm stond ik donderdag op de vloer.

Het WK begon voor mij op donderdagmiddag met registratie en de generale repetities. Iedere deelnemer kreeg wel 2 hele minuten om de palen en de vloer te leren kennen. Niet genoeg natuurlijk, maar heb deze tijd maar zo goed mogelijk gebruikt. Daarnaast kon ik mijn knal oranje trainingspak oppikken. Ik heb echt een hekel aan oranje eigenlijk, het staat niemand, maar alles bij elkaar zag dit er toch wel leuk uit. Na heel wat mensen gedag te hebben gezegd op donderdag kon ik weer naar huis.

PArade2Vrijdagochtend begon het weekend pas echt…veels te vroeg eigenlijk met oefenen voor de openings ceremonie, en daarna de werkelijke ceremonie. Ik was echt heeel sceptisch hierover, vooral omdat het zo vroeg was, maar het was wel tof om te zien welke delegaties er waren en hoeveel landen er wel niet meededen. Sommige groepen hadden een hele act gemaakt van hun opkomst, wij hadden vooral voor veel vlaggen gezorgd en bedachten backstage dat we de jongste van het stel wel op konden tillen..zie foto :-p Op de foto met alle deelnemers zie je ons niet eens meer, zoveel mensen staan er op de vloer. Maar gelukkig hadden we de vlaggen nog zodat je toch ziet dat NL er ook is! Verder bestond die dag vooral uit voorrondes, mijn wedstrijd was pas laat in de avond, dus ik kon wederom weer naar huis. Daar heb ik natuurlijk wel geprobeerd om veel te zien van de wedstrijden via de livestream. Die had nogal wat problemen met het wifi, maar als deze het deed zag alles er wel gelikt uit. Ook de zaal, met de achtergronden, de zwarte wanden en de vloer en lichten zag er super uit….erg sfeervol terwijl het toch gewoon een sporthal is.

Na 100 pogingen om mezelf overdag bezig te houden gingen we weer terug naar Den Bosch voor mijn eigen wedstrijd. Intussen was Chin-Lien van Visagie4u daar ook gearriveerd om mij een beetje toonbaarder te maken met haar makeup skills. Vooral het haar was deze keer een uitdaging…ik geloof dat er wel 100 spelden in zaten! Thanks CL!

actDe artistieke finale was de eerste finale van het weekend omdat de voorrondes natuurlijk al geweest waren. Wel waren er 4 categorieën waarvan de mijne de laatste was, dus dat was alsnog even wachten en naar andere kijken. Vrij a-ceremonieel gingen de voorrondes ineens over op onze finale, daar hadden ze wel iets meer van kunnen maken. Maar het toffe was wel dat ze bij ons gebruik gingen maken van verschillende lichtstanden, dus dat bracht wel wat meer sfeer er in nog. De wedstrijd begon met de masters finale waar vanalles voorbij kwam, van Popeye tot dramatische dans en typische polesports (die laatste had misschien de 2 soorten wedstrijden door elkaar gehaald?) Daarna kwamen de dubbels waarbij Polina en Dmitry echt met kop en schouders boven de anderen uitstaken, maar alle anderen vond ik zo’n beetje even goed. Ook de mannen deden niet echt voor elkaar onder…ik ben zo blij dat ik niet hoefde te jureren.

En toen was het onze groep, waarin ik als 2de al moest. Ik kreeg echt een totale zenuwenpiek 5 minuten van tevoren, dus voor mijn gevoel begon ik niet helemaal lekker…dat uitte zich in een halve freestyle dans op de vloer in het eerste stukje (sorry charlotte), maar daarna kwam het gevoel ineens terug en stond ik er lekker in. Gek eigenlijk, heb dit toch vaker gedaan. Maar goed… alle tricks lukte verder hoewel ik bijna mijn voetje miste tijdens de laatste move op de spin pole (dat kun je denk ik net zien op de video). En toen was het ineens over! Zoiets gaat altijd sneller dan je denkt…en toen kon ik alleen maar wachten, wetende dat het nog net iets beter had gekund, maar toch niet ontevreden. De andere acts waren heel divers…dans, acrobatiek, maar ook iemand op skates in de paal, en de chinese die er een heuse circusact met draaiende kleedjes tegenaan gooide! Polina deed ook weer hier mee nadat ze ookal dubbels had gedaan en zette ook weer een super act (maar wel al een bekende act van haar) neer. En toen werd het wachten op de uitslag. Voor mijn gevoel kon dit alle kanten op, en met een podiumsysteem waarin zowat alles een punt zou krijgen wist niemand waar we zouden eindigen. Dat maakte het tijdens de uitslag wel een stuk spannender dan tijdens de PoleSports wedstrijden waar je de uitslag al weet.  En toen bleek ik 3de geworden te zijn, yay! Misschien gehoopt van te voren, maar zeker niet verwacht! Polina werd 2de en de chinese, tegen mijn persoonlijke verwachtingen in, 1ste. Achteraf gezien bleken de punten van ons 3 wel extreem dicht bij elkaar te liggen. Eigenlijk hadden nr 1 en 2 allebei 81,500, maar omdat de chinese iets hoger had in de Art-sectie werd zij uiteindelijk eerste en Polina 2de. En ik zat er met 81.250 echt vlak, vlak, vlak achter. Dan ga je wel nadenken welk teentje je krom hebt gedaan en daarmee een WK titel hebt laten schieten…maar goed, achteraf heeft dat helaas weinig zin, en zoals gezegd…ik was wel blij met mijn optreden. De video is overigens te vinden op de website van ipsf.tv, net zoals alle andere videos van dat weekend. Hieronder de directe link naar mijn optreden. Het is geen youtube, dus direct draaien vanaf deze pagina lukt me niet…

http://ipsf.tv/video/artistic-pole-senior-women-hanka-venselaar

En dat was de vrijdag, voor mij was het spannende deel over, maar ik had wel mijn hulp aangeboden aan de organisatie tijdens de zaterdag en zondag en dus mocht ik na een korte nacht weer in Den Bosch komen opdraven. Ik had niets een de kans gehad om al die speldjes weer uit mijn haar te vissen, maar daar deed niemand moeilijk over :-p  De organisatie had in eerste instantie gevraagd of ik de presentatie wilde doen. Blijkbaar vonden ze mijn klets-werk tijdens het NK helemaal prima, maar vanwege het wel en niet opdagen van mensen werden deze plannen op de dag zelf nog aangepast en belandde ik bij de livestream. Misschien maar beter ook want het bleek dat de presentatie bestond uit alleen maar een beetje droogjes namen opnoemen…terwijl ik op de livestream echt kon zeggen wat ik wilde! Ik vond dat eerst heeel spannend, want tja…Engels is nog altijd niet mijn moedertaal en ik denk zelf dat uitspraak nog belangrijker is als je alleen maar geluid hebt en geen gezicht erbij. Gelukkig was Petra daar om me een beetje wegwijs te maken. Dat is echt een spraakwaterval, en dus begon het eigenlijk heeel makkelijk met gewoon kletsen over paaldansen tussen de acts door. Met haar als voorbeeld kwam ik daar steeds lekkerder in en begon ik het steeds leuker te vinden! De grootste uitdaging was om namen uit te spreken (sorry aan werkelijke alle buitenlandse deelnemers), en om uit te leggen wat er afentoe gebeurde qua jureren. Het IPSF systeem is zodanig ingewikkeld dat deelnemers van tevoren hun formulieren met verplichte oefeningen aan moesten leveren, maar er waren een aantal papier in de war geraakt waardoor er supervreemde scores ontstonden bij eigenlijk vooral Polina en Dmitry. Het blijft een jurysport natuurlijk, maar iedereen kon zien dat hun kwaliciatie score niet juist was…en natuurlijk kwam daar op de livestream flink commentaar op. Er was ook de mogelijkheid om je scores na te vragen, waar grif gebruik van werd gemaakt. Dit hield alleen flink de wedstrijd op en uiteindelijk wisten ze op zondag ochtend pas wie er werkelijk in de dubbels en dames finale zouden staan. Leg livestream2dat allemaal maar eens uit op een livestream…ik geloof dat we wel 100x hetzelfde hebben gezegd! (en toen snapten sommigen het nog steeds niet…grrr!)

Anyhow, naast de commentaren tijdens de normale wedstrijden heb ik ook mijn eerste TV-interviews gedaan…eigenlijk zou Petra dat doen, maar die was bezig met jureren ook…dus aargh! Maar dat ging wel redelijk geloof ik. En toen werd het weekend afgesloten met de ultra-pole battle. Zo’n beetje de highlight van de dag! Tijdens alle andere acts mochten we niks zeggen omdat deze hele acts ook geupload zouden worden met ons commentaar erbij en dat wil je niet als atleet… maar de ultra pole battle bestond uit battles van 30 seconden waarin we wel direct commentaar mochten geven. Nou, toen voelde ik me helemaal net Hans van Zetten. De battles zijn echt publieks trekkers en veel deelnemers maakten daar ook echt gebruik van. Een bijzondere toevoeging aan het weekend…al werd de EHBO die achter me zat wel heel zenuwachtig van alle gekke tricks die daar voorbij kwamen. En ik vraag me ook wel een beetje af hoe de veiligheid te waarborgen is als deelnemers elkaar zo uitdagen. Verassing van de dag was natuurlijk wel onze 15 jarige Zoe die als invalster in de lineup gevraagd werd omdat iemand anders was uitgevallen. Ze danste zo ineens iedereen naar huis en werd zo ineens ultra-pole kampioen! Nice….

Voor mij was dat natuurlijk helemaal ideaal want dan kun je als commentator uit je bol gaan :-p

En toen was het over…nouwja, bijna… er was een afterparty. Elders in het gebouw was een ruimte gehuurd waar iedereen, vooral organisatie en juryleden, eindelijk alle frustratie eruit konden dansen en drinken! Dat mag ook wel na zo’n weekend! Het mooie was hier dat iedereen met iedereen om ging, foto’s ging maken, dansen, etc. De Pole Community is sterk en dat is tijdens zo;n weekend heeel goed terug te zijn. Ik geloof dat ik dat nog het mooiste vond van alles…dat grenzen eigenlijk niet meer bestaan en je verbonden bent door dat ene ding… Pole Love!

 

PS: Het blijkt toch weer absurd moeilijk om leuk nieuws in de lokale media te krijgen… maar hier een klein artikeltje wat verscheen op http://www.nieuwsuitnijmegen.nl/Nieuws/6151/Nijmeegse-wint-brons-op-het-WK-paaldansen.html

 

 

 

 

 

 

Laatste nieuws:

Binnenkort:

Afgelopen: