Over mij…

Ik ben dus Hanka, 36 jaar, uit Nijmegen. In mijn dagelijks leven werk ik als universitair docent in de bioinformatica bij het CMBI in Nijmegen. Maar waarschijnlijk is mijn “normale” werk niet de reden dat je deze site bezoekt en ben je meer geïnteresseerd in mijn hobby’s?

Na 14 jaar actief wedstrijd geturnd te hebben vond ik namelijk een bijzondere hobby: paaldansen. Het is alweer 8 jaar geleden dat ik daarmee begon, maar intussen mag ik mezelf drievoudig Benelux Kampioene, drievoudig Europees kampioene en wereldkampioene poletricks noemen. Ik geef lessen, workshops en optredens en als je meer wilt weten over mijn paaldans ervaringen dan kun je hieronder verder lezen.

Mijn andere hobby is luchtacrobatiek, ik ben gespecialiseerd in doeken, hoepel en luchtkubus. .. Ook hierover kun je hieronder meer lezen als je wilt.

Paaldans

Mijn manier van paaldansen heeft niks met erotiek of nachtclubs te maken. Een danspaal is voor mij eigenlijk een turntoestel. Een act bestaat dan ook vooral uit veel acrobatiek, met veel spins om de paal heen, kracht- en lenigheids houdingen. Dat probeer ik te combineren met dans/muziek/kleding tot een echte act met hoge amusementswaarde. Ben je nieuwsgierig naar wat er allemaal mogelijk is aan de paal? Bekijk dan mijn showreel op youtube.

In 2006 liep ik door puur toeval tegen paaldansen aan. Ik was net gestopt met wedstrijdturnen en zocht een nieuwe uitdaging. Ik hing voor het eerst ondersteboven in een paal op een dag met turn-gerelateerde sporten voor alle studenten turn(st)ers in Nederland…en was meteen verslaafd! Na die ene workshop ben ik lessen gaan volgen en ik slaagde na 2 lessen meteen voor mijn beginners-niveau.  Na een paar maanden werd ik gevraagd om workshops te geven en een instructie-opleiding te doen. Al snel had ik mijn eigen avond met eigen lesgroepen en een demonstratie dansteam. Intussen ben ik gediplomeerd instructrice en geef ik lessen op het Universitair Sport Centrum in Nijmegen en voor mijn eigen bedrijfje: Studio Ad Astra. Ook heb ik intussen internationaal masterclasses gegeven op alle continenten, in oa. Ierland, UK, Italië, Engeland, België, Frankrijk, Duitsland, USA, Polen, Rusland, Tjechie, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje, Portugal, Griekenland, Zweden, Finland, Mexico, Panama, St Maarten, Peru, Brazilie, Chili, Australië, Singapore, Japan en Zuid-Afrika.

Na al die jaren  vol turnwedstrijden had ik niet verwacht om ooit actief weer een wedstrijdsport te gaan doen. Maar eind 2008 begon het toch weer te kriebelen en ik besloot mee te doen aan het NK artistiek paaldansen waar ik geheel onverwacht het hoogste podium mocht beklimmen. Intussen heb meerdere wedstrijden gedaan, waaronder het afgelopen jaar ook wedstrijden op hoog internationaal niveau. Zo werd ik aan de hand van een youtube filmpje uitgenodigd voor PoleArt in Zweden en voor Miss Pole Universe in Denver. In 2010 heb ik meegedaan aan zowel het WK als het EK, en die laatste zelfs gewonnen. Eind 2011 werd het nog gekker en won ik op het WK de 3de plaats plus de titel voor Beste Poletricks. 3 weken later won ik voor de 2de keer het EK en in 2012 nogmaals. In 2014 kwam daar nog een tweede plek tijdens de WorldCup bij. In 2015 werd ik weer Nederlands Kampioen en plaatste me voor het WK waar ik 7de werd. Later dit jaar haalde ik nog een 2de plaats op de Pole Expo Classic in Las Vegas en de 1ste plaats tijdens International Dutch Pole Art. 2016 was wat rustiger met eigenlijk maar 1 wedstrijd. Maar in 2017 heb ik Pole Theatre UK Comedy gewonnen en een 3de plaats gehaald tijdens het WK artistiek. En daar hield het in 2017 niet mee op. Ik won mijn eerste aerial hoop wedstrijd in september, deed mee aan het WK poletheatre, en won met mijn Bodylove act achter elkaar de 3de plaats bij Pole Art France en de titels bij Pole Art Croatie en Pole Art Spain! Alle avonturen aan het einde van 2017 leidde tot selectie voor de wedstrijd die ik al mijn hele (paaldans)leven wilde doen..ik mocht eindelijk meedoen aan IPC. Eind April 2018 reisde ik daarvoor helemaal naar Australia, gelukkig niet voor niks. Ik mocht daar de Polefit titel in ontvangst nemen.

Hier wat resultaten op een rijtje:

-Voorronde NK polefitness 2008: 3de plaats

-NK polefitness 2008: 2de plaats

-Benelux Kampioenschap 2009: 1ste plaats

-PoleDance International Online Competition: 2de plaats

-Benelux Kampioenschap 2010: 1ste plaats

-PoleArt 2010: 4de plaats

-WK voorronde 2010: 4de plaats

-EK 2010: 1ste plaats

-Aerial Pole International: 2de plaats en award voor “Best Music Interpretation”

-Benelux Kampioenschap 2011: 1ste plaats

-Miss Pole Universe: 2de plaats

-EK 2011: 1ste plaats

-WK 2011: 3de plaats + Best PoleTricks

-International Pole Sport Championships: 6de plaats

-EK 2012: 1ste plaats

-WK 2012: 5de plaats

-Winnaar Bad Kitty’s Spins Battle 2013

-Finaliste UK Pole Professional Competition

-2de paats Pole WorldCup 2014

-Finalist PoleArt Cyprus 2014

-2de plaats Pole Theatre UK 2015, categorie Drama

-Nederlands Kampioen IPSF 2015

-Finalist IPSF Worlds 2015

-2de plaats Pole Classic 2015, Las Vegas

-Dutch Pole Art, 2de plaats

-International Dutch PoleArt, 1ste plaats

-Finalist Pole Art Spain 2016

-Pole Theatre UK Comedy – 1ste plaats

-WK IPSF Artistic Pole – 3de plaats

-Aerial Movement competition – Aerial Hoop – 1ste plaats

-Pole Art France – 3de plaats

-Pole Art Croatia – 1ste plaats

-Pole Theatre Worlds – 2de plaats comedy

-Pole Art Spain – 1ste plaats

-International Pole Championship Brisbane – Pole Fit titel

-Pole Art France 2018 – Finalist

Naast wedstrijden doe ik natuurlijk ook optredens bv. bij sportgala’s, muziekuitvoeringen, lustrums en feesten. Zo heb ik in de show “Fantastica” van turnvereniging K&K Tilburg gestaan, in de jubileumshow van popkoor Multivox in Nijmegen, op het sportgala van Eindhoven, tijdens het Nederlands acrobatiekfestival, tijdens de Nijmeegse 4daagse, en nog veel meer. Ook internationaal word ik steeds meer gevraagd. Zo heb ik oa. meegedaan aan de show “Ame du Pole” in Ierland, een gastoptreden gegeven tijdens de Essex poledance competition in Essex (UK), heb ik samen met 7 andere dansers uit Nederland meegedaan aan “PoleUnity” in Londen, heb ik meerdere malen opgetreden tijdens de International PoleConvention, werd ik uitgenodigd voor Gravity First in Mexico 2013, etc. Ook op TV heb ik intussen verschillende keren mijn neus laten zien bij oa. Hart van Nederland, Raymann en de oud&nieuw uitzending van “Ik hou van Holland”. (van die laatste twee kun je ook de filmpjes vinden op deze site.)

Sinds 1 januari 2011 ben ik ook de trotse eigenaar van mijn eigen bedrijfje Studio Ad Astra. Onder deze naam geef ik groeps/privé-lessen, workshops en optredens in paaldansen en tissu. Wil je meer weten? Bekijk dan de site van Studio Ad Astra.

Tissu

Tissu, ook wel aerial silk genoemd, is een pure circusact die iedereen wel minimaal 1 keertje gezien heeft in het circus zelf of tijdens het eerste seizoen van Holland’s Got Talent. In een lang doek worden hoog boven de grond verschillende technieken uitgevoerd. Veel vrouwen laten echt lenigheids-houdingen zien, de mannen doen vaak technieken die kracht kosten, maar het kan natuurlijk ook andersom! Ik ben lang niet goed genoeg voor Cirque du Soleil, maar kan in het doek wel een act neerzetten. Zien? Bekijk deze show maar eens.

Ik ben ooit eens voor de grap begonnen met tissu toen een vriend een lap stof van 15 meter meebracht. Intussen heb ik door veel youtube filmpjes te kijken en veel dingen uit te proberen mezelf een aardig aantal technieken bijgebracht. Ik heb de afgelopen jaren heel wat verschillende optredens mogen doen tijdens shows, introductieweken, gala’s concerten, prijsuitreikingen, musicals, Taptoe’s, openings-activiteiten en feesten. Voor Studio Ad Astra organiseer ik om de zoveel tijd een korte cursus aerial silks waar iedereen natuurlijk aan mee mag doen!

Aerial Cube

Sinds half 2013 mijn nieuwe liefde! Ik heb ooit eens een act gezien in een metalen draadkubus en dat leek mij ook superleuk. Al jaren roep ik voor de grap dat ik ook eens zo’n ding zou willen hebben. Vrienden van me hebben als kadootje voor mijn promotie geld bij elkaar gelegd waar ik eindelijk eens echt een kubus voor kon laten maken. Superlief natuurlijk! Ik ben toen flink gaan oefenen en deed na 3 weken mijn eerste optreden voor het Universitair Sportcentrum! Ik heb met deze act ook meegedaan met het TV-programma Holland’s Got Talent en haalde daarin de halve finale! In 2018 heb ik in Zuid-Afrika speciale cube optredens en workshops mogen geven.

Aerial Hoop

2016-12-hankaweb15-2Eigenlijk de nieuwste aanwinst in dit rijtje, maar het past er precies bij. Als je aan iets in de lucht kan hangen, waarom dan niet aan ook nog een hoepel. Aerial hoop is wat bekende dan aerial cube, maar deze past mooier in ons huis en dus is het oefenen wat makkelijker soms. 😉 Ik ontdekte dat ik in de hoop ook toffe combinaties, transities en snelle drops kon maken…kortom, ook hoepel bleek verslavend te werken. Intussen heb ik daar verschillende optredens mee mogen doen, zoals tijdens het Plufest hier in nijmegen, tijdens de grote show Friek!fabriek en tijdens optredens van VocalChord. Daarnaast won ik in september 2017 de (gedeelde) titel tijdens de eerste aerial hoop wedstrijd in Nederland en later in 2019 de Aerial Art wedstrijd in Vlissingen.

Turnen

Moeder van alle sporten en mijn eerste liefde 😉 Turnen is in mijn ogen nog steeds de mooiste en meest complete sport van allemaal (paaldansen even niet meegerekend).

Ik ben ooit eens als 11 jarige begonnen met 1 uurtje turnles in de week bij K&K Tilburg, eigenlijk vooral omdat mijn zusje het al deed en ik thuis toch constant op mijn handen stond. Na een jaartje recreatieles werd ik gevraagd voor de nieuw op te starten wedstrijdgroep op D-niveau. Ik kwam door de selectie en was dolblij dat ik nu “echt”een turnster was. Achteraf gezien leek het toen nog nergens op natuurlijk. Pas na een aantal jaar aan de basis werken begon het turnen echt ergens op te lijken en kwam ik ook verder op wedstrijden. Mijn beste prestatie was ooit eens het halen van de eerste plaats op het NK in het toenmalige LOS-systeem. Maar daarnaast ben ik ook zo’n 5 keer regiokampioen geweest, 3 keer Tilburgs Kampioen en 4 keer Nederlands studenten kampioen. Ik heb de systemen zien veranderen van D-lijn, naar RWS, naar het LOS, naar NWS2, naar NTS. Toen ik aan mijn studie begon ben ik ook meteen lid geworden van Nijmeegse Studenten Turnvereniging KUNST waar ik nog steeds wel eens een training meepak. Mijn laatste twee jaren ben ik  gewisseld van K&K Tilburg naar de Hazenkamp Nijmegen. Daar  heb ik nog wat hippe dingen (zoals reuzen en schroeven) geleerd om op NTS4 niveau mee te kunnen. Na het NK 2006 was het wel genoeg voor mij en ben ik gestopt met wedstrijdturnen, al heb ik het jaar daarna nog wel het Nederlands Studenten Kampioenschap geturnd. Alle ervaring die ik in het turnen heb opgedaan kan ik nu perfect gebruiken tijdens paaldansen en luchtacrobatiek

…nog een beetje meer over mij?

Verder is mijn favoriete kleur paars (zie deze site), hou ik van chocolade, skaten in de zon, Rome, Cirque du Soleil, Nightwish, musicals en James bond-films…owja, en uitslapen!

Laatste nieuws:

Binnenkort:

Afgelopen: